Om Olskogen
Olskogen trävittra är ett familjeägt företag som drivs av mig, LOJ (Lars Olov Johansson), där vi har en lång tradition av trätillverkning. Du har väl hört talas om vår populära Olskogens vildmarksskida! Vi gör även lössnöskidan GÀLAV. GÀLAV Betyder "djupränt" på nordsamiska. Lössnöskidan för dig som inte vill kompromissa, med gamla tiders lössnöskida som förebild. Alla våra skidor beställer du via Skogma.
Det som driver mig är att jag tycker det är roligt att jobba i allmänhet och när jag får positiv feedback från kunderna i synnerhet. När det ringer kunder som jag har gjort arbete åt tidigare så blir jag glad, nöjda kunder skall man vara rädd om. Eller när någon har blivit tipsad av en tidigare kund. Sådant värmer. För närvarande har jag ingen arvtagare till verksamheten, kanske ett barnbarn, vem vet.
När det ringer kunder som jag har gjort arbete åt tidigare så blir jag glad, nöjda kunder skall man vara rädd om.
Våra tankar om hållbarhet
Jag funderar mycket över vad begreppet hållbarhet egentligen står för. När jag arbetar i verkstan så är jag väl lite småsnål och låter aldrig till exempel lampor lysa i utrymmen som jag inte är i, maskiner står inte påslagna mera än nödvändigt. Jag försöker att planera arbetet så att det blir samordningsvinster, så rationellt som möjligt, för att slippa onödigt spring runt i verkstan.
Vad gäller material så försöker jag att använda så lokalt virke som möjligt. Granvirket i skidorna kommer delvis från egen skog som är PEFC-certifierad (Pan European Forest Council). Hickoryn som används i skidorna kommer från Canada. Till gitarrerna har jag bland annat flammig björk från egen skog där jag kan peka på växtplatsen för trädet. Jag är ingen anhängare av trakthyggesbruk utan praktiserar mera skonsamma metoder och självföryngring så långt det är möjligt.
Pappa tillverkade sina första par skidor genom att hugga en björk och sedan tälja till ett par som provades samma dag.
Olskogens historia
Min far var en praktisk man som alltid fann lösningar på problem. Han tillverkade sina första par skidor genom att hugga en björk och sedan tälja till ett par som sedan provades samma dag. Senare delen av trettiotalet tillverkade han skidor till den lokala kretsen av skidåkare, sedan när jag gick i lågstadiet i början av sextiotalet fick jag både skidor och hockeyklubbor som han tillverkat.
Det var i början av sextiotalet som det blev snickeri på allvar ute på Olskogen. Min far började att tillverka roddbåtar, klinkbyggda lättrodda båtar som han till verkade i den före detta ladugården som nu var ombyggd till snickeriverkstad.
De var en tung dag, men vi beslöt oss att bygga en helt ny och ändamålsenlig lokal. Som med hjälp av älgjaktlaget stod färdig ett knappt år senare.
Båtarna sålde bra till plastbåtarna kom ut på marknaden. Då, i början av sjuttio så ställdes produktionen om till furumöbler och efter medverkan på en utställning i huvudstaden så blev orderstocken full ett år framåt. Det köptes in maskiner och lokalerna byggdes om och ut. Det så bra ut tills den sjätte december 1982, då en brand ödelade hela byggnaden. De var en tung dag, men vi beslöt oss att bygga en helt ny och ändamålsenlig lokal. Som med hjälp av älgjaktlaget stod färdig ett knappt år senare. Nu blev det mera lättjobbat i ljusa lokaler och möbelförsäljningen ökade stadigt och gav arbete till tre anställda.
Det var i slutet av 1980 talet som förlagan av Olskogens Vildmarksskida såg dagens ljus. Vi gjorde några par mest som experiment, i samma veva så jobbade Håkan Strandell som reporter på Västra Kuriren. Han skrev ett reportage om våra skidor, efter det så började folk höra av sig om det gick att köpa skidor. Vi beslöt då att göra en satsning och fick möjlighet att köpa en skidpress för att göra tillverkningen mera rationell. Ryktet om skidorna spreds och vi fick de testade i tidningen Svensk Jakt som gav skidorna höga betyg och även tidningen Jaktmarker och Fiskevatten hörde av sig om en skidtest. Deras test avslutades med ”detta är det bästa skidorna jag provat”, vilket medförde att försäljningen sköt i höjden och vi började bygga upp en kundbas av butiker främst i norra halvan av landet. Sedan dess har det blivit flera förbättringar och modeller av skidorna.
Ryktet om skidorna spreds och vi fick de testade i tidningen Svensk Jakt som gav skidorna höga betyg och även tidningen Jaktmarker och Fiskevatten hörde av sig om en skidtest. Deras test avslutades med ”detta är det bästa skidorna jag provat”
Den verkliga storsäljaren är de långa lössnöskidorna modell Gálav 295 cm rep. 330 cm. ”Det är längden som bär”, sa gubbarna förr och det verkar fler och fler fatta nu.
Tidigare hade jag en webbutik för skidorna men under högsäsong hann jag inte med allt så för några år sedan beslutade vi att Skogma Nordforest AB i Hammerdal tar över all försäljning vilket gör att jag kan koncentrera mig på att producera. Man ska göra det man är bra på, resten får andra göra.
Jag har under många år tillverkat varumärkesdisplayer till ett företag i Stockholm. Det har varit displayer till Pripps, Swedish Match, kondomställ till RFSU, Pannlampsdisplay till Silva pannlampor, butiksställ till Woolpower som har hamnat runt hela världen, broschyrställ till Arlanda utrikeshallarna. Jag har även tillverkat två likkistor till Borgsjö församling. Min morfar var bysnickare i Hede så lite av generna kommer väl därifrån.