Punschbänk

Modellen härstammar från sent 1800-tal och förekommer i flera varianter. Här har jag valt att göra den så tidstypisk som möjligt. Virket kommer från den egna skogen som är miljöcertifierad enligt PEFC.
Det blev en liten serie om tre soffor, till att börja med. Dessa säljes till det facila priset om 6 500 riksdaler. Först till kvarn...

27 april 2020
Nu är det fräsigt värre, tänkte ta fram en retromodell av en trädgårdssoffa typ tidigt 1900 tal. Så här är det tänkt att gavlarna ska se ut, sedan tillkommer ribbor för att underlätta själva sittandet
Ämnen till två nya gitarrer
27 april 2020
Tänk en ljum sommarkväll 1912, två gubbar iklädda vit skjorta väst och plommonstop sitter i en syrenberså och utbrister irriterat "Varför är det ingen is till punchen?" Precis den färgen tänker jag måla soffan i.
Ämnen till två nya gitarrer
13 maj 2020
De buttra herrarna i sina plommonstop fick till slut is i punchen. De försvann så fort glasen var tomma. Kanske var det representanter för det täcka könet med sina prasslande krinoliner som var målet. Det får vi aldrig veta. Det enda som vittnar om händelsen är en olivgrön soffa.
Ämnen till två nya gitarrer
13 maj 2020

Här kommer så en lite produktinformation.
Modellen härstammar från sent 1800-tal och förekommer i flera varianter.

Här har jag valt att göra den så tidstypisk som möjligt. Valet av skruv för hopsättning gör att moderna kryss och torx går fetbort. Här är det spårskruv i mässing som gäller. Dessa är ett gissel om ni frågar mig, halkar man till en gång så är skruven kass men ska det vara så ska det vara.

Virket då, jo det kommer från den egna skogen som för övrigt är miljöcertifierad enligt PEFC. Det står för "Pan European Forest Council, vilket betyder ungefär att man hugger ned alla träd fast inte samtidigt.

Ämnen till två nya gitarrer
13 maj 2020

Målningen är gjord på följande sätt, allt ändträ är inoljat sedan grundmålas alla ytor för att slutligen få tre lager täckfärg. Här har jag valt att använda modern fönsterfärg istället för linoljefärg och all målning görs före slutmontering för att inga nakna träytor lämnas. Bottenbrädan får sig en strykning av dalbränd trätjära på undersidan så att soffan står stadigt och rötsäkert på gräsmattan. Doften av tjära för tankarna till barndomens somrar med tjärade båtar och bryggor.

Lägg märke till att alla skruvspår följer fiberriktningen i träet, en lite detalj som värmer ett snickarhjärta.

Soffan kan med fördel placeras i en undanskymd del av trädgården, där man i lugn och ro kan avnjuta en god punch till takterna av vederkvickande brunnsmusik exekverad av en lagom nykter blåsorkester.

Det blev en liten serie om tre soffor, till att börja med. Dessa säljes till det facila priset om 6 500 riksdaler. Först till kvarn...

Ämnen till två nya gitarrer